26 oktober 2008

Chockbesked

Inte ett spår av de förväntade horderna med arbetslösa pappersarbetare syns i samhället när jag går från bostaden mot affären. Ingen kö med utsvultna magerlagda människor vid soppköket. Ja, inte ens ett soppkök står det att finna i samhället. På parkeringen utanför Konsum står det fem-sex bilar som vanligt några pojkar i yngre tonåren hänger utanför entrén. Ett par äldre kvinnor från Röda Korset står också där med sina skramlande insamlingsbössor. När jag stannar till framför anslagstavlan innanför entrén och noggrant läser anslagen noterar jag att det är de gamla vanliga anslagen om städning, bortsprugna katter, gamla möbler och bilar som säljes. Ingentintg som tyder på att samhället är i kris. Har inte de anställda på bruket läst tidningarnas feta rubriker? Antagligen har de det. Men var är de? Sitter de hemma, chockade och handlingsförlamade i djupaste sorg och förtvivlan? Oförmögna att fatta och förstå kapitalismens girighet som berövat dem produktionsbonusen för december månad nu när Stora Enso beslutat att stänga fabriken redan den 15 november i år.

Tidningarnas rubriker(Gefle Dagblad och Arbetarbladet) talar lite olika språk. GD skriver att fler än hälften har fått nya jobb. 162 av 235 har fått nytt jobb säger en rubrik i tidningen. Nu tror jag att siffran 235 är ett fel av "tryckfelsnisse" och att det egentligen ska vara 325 personer som sades upp den 25 oktober 2007. Intressant är tidningarnas "vinkling" av situationen. Gefle Dagblad lyfter fram de som fått jobb medan Arbetarbladet fokuserar på den oro som finns hos dem som lovat att stanna och köra fabriken fram till årsskiftet. Det är dessa personer som nu går miste om produktionsbonusen när fabriken stänger i förtid. "Om man inte producerar behöver man ingen morot", säger Birgitta Johansson, informationsansvarig på Stora Enso.

Fakta. Så många har fått nya jobb i Norrsundet.

Hittills har 117 av de 325 som jobbade i massafabriken i Norrsundet för ett år sedan fått nya jobb. 40 av dem har fått andra jobb inom Stora Enso (28 i Skutskär, sju i sågverket i Norrsundet, tre på Ala i Söderhamn och en inom Stora Enso Timber). 22 av dem har fått jobb vid industriserviceföretaget Euromaints enhet i Norrsundet. Två har startat eget. 40 personer får avtalspension och tre ålderspension. Elva personer provar just nu nya jobb och får lön från Stora Enso under fyra veckor. Källa: Stora Enso. Publicerat i Arbetarbladet den 24 oktober.

Om ovanstående fakta från Stora Enso är korrekta så förefaller det som om den borgerliga tidningen Gefle Dagblad räknar in pensionärerna bland de 162 som fått nytt jobb. Onekligen ett djärvt och nyskapande grepp! För att visa vilken framgångsrik arbetsmarknadspolitik som förs av regeringen? Eller? Å andra sidan så kan inte Stora Enso räkna heller (28+7+3+1=40)! Eller är det Arbetarbladets journalist som inte kan räkna och skriva?

Nu vet jag i alla fall varför det inte står en lång kö med magra utsvultna trashankar framför ett soppkök i centrum av Norrsundet. Alla, nästan alla, är fullt upptagna med att arbeta.

Inga kommentarer: