03 september 2007

Jag är reaktionär

Gårdagens funderingar kring flytt och prylar ledde mig in på dagens tankespår. Jag kan känna mig lyrisk över skönheten hos en röd skärmaskin eller ett gult tvålågigt gasolkök från "anno dazumal". Den avskalade skönheten och den skenbara enkelheten hos en iMac kan få mitt hjärta att gå i spinn och "vill-ha-tarmen" träder i funktion. Precis som när jag såg bilderna på fåtöljen och soffan. Varför? Vad har jag för "smak" som faller för en "gammal" fyrsitsig bäddsoffa i teak och grått ylletyg? Är det så enkelt att det bara är en fråga om någon sorts känsla för gediget hantverk och teknisk kvalité hos grejerna. Kvalité som kombinerats med genomarbetad "design"? En mekanisk kvalitè som känns i handen och en formgivning som tilltalar ögat. Är det "hantverket" som gör att jag gillar "gamla" manuella kameror? Å hur hänger detta samman med min vision om en "modern" möblering i min blivande bostad? Vilken heminredningsstil är det som får mig att falla pladask?

Igår skrev jag att min smak var modern och att jag tilltalades av stilar som tog sitt avstamp i funktionalismen. Idag inser jag att jag knappast är "modern". De möbelstilar som faller mig på läppen gör att jag snarare ska betraktas som reaktionär och ej "modern" i fråga om inredningsstil.

Jag sökte på Blocket efter ett sideboard och fann ett i jakaranda samt ett i teak. Skåpet av jakaranda med sitt skiftande fanér och sina blankpolerade ytor tilltalade snickaren i mig, medan "den lille uppkäftige esteten" föll för teakskåpet med dess betydligt enklare stramare linjer och ljusare färg. Då insåg jag att jag egentligen gillar den stil som fanns i hemmet och ute i samhället när jag växte upp under femtio– och sextiotalet. Släta teak- och mahognymöbler förvandlar mig till en bakåtsträvande gamling. En reaktionär utan dragkrok, släpvagn och bärhjälp som troligtvis kommer att möblera sin bostad med diverse begagnade möbler från sextio– och sjuttiotalet och icke alls med spännande moderna och "futuristiska" möbler. Möjligtvis slinker det också med en eller annan av framtidens "antikviteter".

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bistå med bärhjälp och bil med drag...
*JC*

Ulf sa...

Härligt! Tack så mycket för det erbjudandet :-)

Anonym sa...

Stort lastutrymme i *gammhärken* för den delen också...
*JC*

Ulf sa...

*skratt* men icke stort nog :-)
Du kan få en släpvagn av mig (ren obj) Obes och avställd. Frågan är hur du ska få upp den. Behövs en släpvagn för det :-)

Anonym sa...

Jämfört med många andra ilar kan man lasta ganska mycket i Saaben... Släpkärran tas gärna emot!
*JC*

Ulf sa...

*skrattar* Gammhärken trodde jag var en Volvo å den kan man inte lasta särskilt mycket i. Välkommen att hämta vagnen när helst det passar *ler*

Bagarberta sa...

Släpvagn???...jag är också intresserad. Sonen ska bygga en mobil bastu på släpvagnsunderrede eller husvagnsunderrede.

Vi kanske kan byta grejjer slips och sorterings/bärhjälp mot släpvagn och samtidigt flytta dig åt nått håll :-)