13 juli 2007

Semester?


Semester. Ja, smaka på ordet. Visst är det härlig sommarledighet i ordet som vi lånat in från latinet. För de flesta arbetande är det en efterlängtad period då de kan unna sig att göra något som bryter arbetsårets jämna lunk. För den arbetslöse kan ordet semester i stället bli en plågsam påminnelse om hur skör och bräcklig ekonomin kan vara. 20 % av svenskarna gjorde ingen semesterresa eller hade tillgång till ett fritidshus förra året. Hur många av dessa 20% utgjordes av arbetslösa? Jag vet inte, men märker idag hur tveksam jag är till att göra något "semesterliknande" under sommaren. Jag märker också att övergången från sjukpenning till aktivitetsstöd hotar min ekonomi under just det här årets sommarmånader. Normalt har sommamånaderna inneburit lättnader i ekonomin och medfört att det funnits ett visst överskott i plånboken. Ett överskott som medgivit kortare "semesterresor" då jag kunnat hälsa på släkt, vänner och bekanta. Men icke så i år.

Visst vore det trevligt att segla i Mälaren och åka motorbåt genom Stockholms skärgård. Eller att göra en husesynsresa längs Norrlandskusten för en okulär exteriörbeiktning av de intressanta hus jag funnit på Internet. Men i år präglas sommaren av stor osäkerhet kring intäkter och utgifter. Jag vet ju att pengarna på kontot täcker de räkningar jag fått så här långt. Men jag vet inte när mina två sjukdagar utbetalas. Och jag vet inte när mina tolv dagar med aktivitetsstöd utbetalas. Kommer de i slutet av juli, vilket jag hoppas, så kommer det att finnas ca 2.500 kroonor att leva på fram till nästa utbetalning i slutet av augusti efter överföringen av pengar till mitt "huskonto". Med en trasig varmvattenberedare under trappan så känns det inget vidare just nu.

Tänk om pengarna inte kommer förrän nästa månad? Jag vill inte hamna i kronogfogdens register med en betalningsanmärkning bara för att jag har oflyt med intäkter och utgifter under en sommarmånad. Snickare, sitt still på din häck och bliv vid din bäck! Bon ton roulez!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Packa och segla Mälaren och Stockholms skärgård. Plats finns på en gammal "träfolka" som kommer att segla ut snart. Billigt, njutbart och vilka bilder du kan ta. Nu har du en semesterchans.
"Valpen"

Anonym sa...

Ooops...inte lätt när man inte vet när tillskottet kommer..Jza du får väl dricka kaffe här en annan gång då..*S*
Ratstickan

Ulf sa...

Här händer inte mycket innan "semesterpengarna" är säkrade. Tidigast blir det i månadsskiftet juli-aug. Troligen ännu senare.