23 juli 2007

I farfars värld

Jag får krupp av utvecklingen på bostadsmarknaden. Mina funderingar kring kostnaden per kvm på bostadsträtter ledde mig vidare till villor. I Gävleborgs län har villapriserna stigit med 54% de senaste sju åren. Snittpriset för en villa här ute på landet är idag över 7.000 kr/kvm och villapriserna har stigit med 7% de senaste månaderna, men i Staffans församling i Gävle är villapriset över 16.000 kr/kvm och ökningen 17%. Vart är utvecklingen på väg när en liten tvåa på Söder i Gävle kostar 600.000 kr? 600.000 begärs för 42 kvadratmeter! Pust, stånk och stön. Jag får fnatt! Ändå är det långt kvar till Stockholms nivåer. Där är snittpriset över 42 tkr för en lägenhet! Bostadsbrist förstås men vem har råd att bo? Ska inte boendet betalas? Är det någon ekonomimupp som har räknat ut att det inte är lönt att betala bostaden? Har någon räknat ut att det är privatekonomiskt lönsamt och tecken på en sund ekonomi att låna? Förmodligen är det så. Eller har jag missuppfattat något?

Jag lever nog trots allt i "farfars idévärld" som någon sa till mig i det förflutna.

4 kommentarer:

Bagarberta sa...

I VK idag kan man köpa en arbetarbarrack för 30 000:- nått sånt ska jag satsa på nångång i framtiden. Sen gäller det att hitta nånstans att ställa upp den.

Men det är klart då ska man vara ensam och inte ha några barn som vill leva som folk.

Ulf sa...

*ler* Varför inte häst och cirkusvagn? Du kan köpa ett helt hus i Jörn för 30.000 eller byta det mot traktor eller båt. Kanske en gammal SAAB? Huset fanns på Blocket i går. Hur länge finns det kvar tro?

Anonym sa...

*tittar på bilden*...du har ännu inte övervägt palststolar?? :-)

Ulf sa...

I min värld är inte palststolar särskilt populära. Dock vet jag att de är omåttligt populära i vissa miljöer på andra sidan det Bottniska havet. :-)