16 oktober 2008

Tåget har gått

Ja inte bara gått. Det har kommit också. Innan det gick. Dygnet runt, veckans alla dagar, rullar godstågen med massaved in och ut till fabriken. Den fabrik som snart stängs för gott och 325 personer förlorar sina arbeten. Det blir kanske pension eller en årslön i avgångsvederlag och ett "Lycka till! Tack och adjö". Vad som händer sedan vet ingen, men för många som ännu har en bit kvar till pensionen kan det stunda bistra tider, misstänker jag. Det är många pappersarbetare som passerat genom AMEs grindar genom åren.

Men vad gör det om tågen slutar rulla och timmerbilarna väljer en annan väg att trafikera? Vägverket satsar ju för fullt på att bygga en ny vägmiljö i samhället. Ny asfalt, ny belysning, kantstenar, busshållplatser och asfalterade trottoarer. En uppsnyggning som borde ha kommit för länge sedan. Är detta en del i en charmoffensiv för att blidka de boende? Eller en del i en marknadsföringskampanj där Norrsundet kan lanseras som en skärgårdsidyll utan en störande massafabrik som då och då spyr ut illaluktande gaser?

Är det ett tecken i tiden att i det politiskt "röda" samhället jämnas gamla arbetarbostäder ("rökåkarna") med marken. Folkets Hus går på knäna och Arbetarmuseet kanske tas över av Företagarföreningen? Vad händer i ett samhälle när tågen slutar rulla? En spännande och bitvis smärtsam utveckling pågår här utanför min dörr. Men än så länge rullar tågen.

10 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Ah, du är tillbaka? Jag trodde nästan du tagit tåget någon annanstans... ;-)

Anonym sa...

Tur att det åkte utan dig då ;)
Retstickan

stella sweden sa...

Sååå mycket nedläggningar överallt du...på den härlillajävla ön avskedas folk i parti o minut, det läggs ner o dras in! Suck, tidens bistra tand gnager på de flesta, utom de som lever på de som sliter häcken av sig...

Kul att du är tillbaks!

Irrhönan sa...

Men själv har han hoppat på bloggtåget igen?!

Välkommen tillbax till bloggosfären!

Jag idag sa...

Tja, om det blir en turistanläggning med spaanläggning kan det hända att jag kommer och skriver något lyriskt om det...
Men så illa ska vi väl inte hoppas att det blir.

Lussan sa...

Tre busshållplatser, lite ny asfalt, kantsten och yadayadayada...

Ja, men då måste väl alla känna total tillfredsställelse?

Jag hör "SJ, SJ, gamle vän" spelas i mitt trötta huvud. Hoppas att volymen sänks, för nu tänker jag gå och lägga mig. En mindre egoistisk önskan är förstås att de 325 personerna också får sova i natt och att de hittar nya lösningar i sina liv.

God natt, du Vildhund pch sov gott!

Liberum-weto sa...

Vilket verk är det nu som lägger av? Tydligen något jag missat? Kan vi inte bygga om det till biobränsle? --- ja - jag är troende agnostiker.

Ulf sa...

lilla blå;
Jo då. Jag är tillbaka. :-)
Här slutar den oelektrifierade järnvägen som f ö endast trafikeras av godståg med massaved. Persontrafik sker med buss och bil.

"retstickan";
Tur? Vem vet var jag hamnat om jag följt med ett godståg? :-)

stella sweden;
People on the island got no place to go (fritt Tom Rush "Joshua gone Barbados")
Här bor kanske 1000 personer så visst är bruket viktigt. Vad som kommer i dess ställe är det väl ingen som vet. Men nyasfalterat centrum blev det :-)

irrhönan;
Tack! :-)

jag idag;
Vi verkligen hoppas att du slipper åka hit och skriva något lyriskt ;)

lussan;
Hur vet du att det är tre busshållplatser? Har du varit här och spionerat? ;)
Hoppas det gick att stänga av "SJ" och att du fick din skönhetssömn :-)

liberum-weto;
Det är Stora Enzo som stänger ner massafabriken. Som "kompensation" ska de visst bygga en liten pelletsfabrik men hur många arbetstillfällen det blir vet jag inte.

Anonym sa...

Jaha, där ser man hur förutseende det var att lägga ned Dalarna-Ockelbo-Norrsundets Järnväg.

Ulf sa...

civing;
Det var verkligen förutseende:-)