12 juli 2008

Messerschmidt

Besserwisser (tyska besser, bättre och wisser, vetare; "en som vet bättre") är en person som anser sig kunna och veta allt bättre än andra, och som inte tvekar att upplysa världen om detta faktum. Ordet viktigpetter är en svensk synonym till termen. Termen används pejorativt.
Den skämtsamma beteckningen "messerschmidt" syftar på en sketch i tv-programmet Nöjesmassakern som hade replikväxlingen "Du är en sån messerschmitt! - Besserwisser heter det - Ja, där ser du".

Källa: Wikipedia

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ordet messerschmidt har blivit lånat till flera saker har jag hört..Hörde i ishallen "jag gjorde en dubbel messerschmidt med halv knorr" (blev tacklad så jag flög)även på badplatsen...såg du min messerschmidt (magplask) tackar för förklaringen bakom ordet..^^

Loll sa...

Hej Ulf!
Kul att du hittade till mig, nu har jag ju hittat dig också.
Tuffa puckar./Loll

Rutan sa...

Jamen det visste jag ju.

liberum-weto sa...

Jag har inte blivit kallad Messerschmidt - annars har jag kallats mycket. Etwas besser nich zu sagen. Om det blev fel så talar nästan alla tyskar engelska nu.
Nyligen blev jag kallad "idiot" av min treårige son - När han tyckte jag hade fel i en fråga om mat.

Ulf sa...

anonym;
Det visste jag inte. Har aldrig hört det förut. Tack för upplysningarna :-)

Ulf sa...

loll;
Hej och välkommen!
Jo det är hårda puckar :-)

Ulf sa...

liberum-weto;
Idiot har jag inte kallats av mina barn vad jag minns men "gubbjävel" har jag hört. Draget av "besserwisser" finns nog hos oss alla och ibland poppar det upp :-)

Ulf sa...

rutan;
Klart jag visste att du visste :-)