09 maj 2008

När plusjobben upphör

Nu är de snart historia, plusjobben eller gardinuppsättarjobb som en del politiker kallade dem. Under 2008 fasas plusjobben ut. Det är främst plusjobbare över 50 år som har svårt att få ”riktiga” jobb. Allra svårast har de som har något år kvar till pensionen.

Plus-jobbarna är väldigt oroliga över vad som ska hända när jobben tar slut.

– Det är en stor besvikelse för dem som räknat med att få jobba kvar tills de blir 65 år och de har mycket svårt att få jobb. Kommunen kan inte göra något eftersom alliansregeringen har ändrat förutsättningarna för dem. Det är ett tydligt beslut, säger Siv Hederos, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Jönköpings kommun.

En snabbenkät Platsjournalen gjort i några kommuner visar att personer över 50 år samt de som inte har kvar några a-kassedagar är mycket oroliga över vad som händer efter plusjobben. Jobb och utvecklingsgarantin (Job) är det som erbjuds eller nystartsjobb. Job ger en ersättning på 65 procent av vad personen hade i dagsersättning från a-kassan före plusjobbet, vilket innebär mellan cirka 6 500 och 8 800 kr före skatt per månad.

Skrev: Platsjournalen den 30 april

Inga kommentarer: