05 mars 2008

Överkörd och krossad

Idag skulle jag ringa på lägenheten hade jag tänkt. I stället sitter jag här förvirrad med ett besked att jag anställts i kommunen fr o m den 1 mars och ett år framåt. Ingen har talat med mig om någon anställning överhuvudtaget. Jag tror inte jag har träffat en arbetsförmedlare sedan 2006. Jag trodde i min enfald att jag anvisats till arbetsträning fram till den 21 maj, för att det skulle klargöras hur mycket jag orkar arbeta. Därefter hade jag planerat att under sommaren flytta från huset och till annan ort. Nu är jag huxflux kommunalanställd med en "svältlön" som ger mig runt tretusen mer i månaden och 32 semesterdagar. Jag kan inte tacka nej till jobbet. Ett nej leder till avstängning från aktivitetsersättning. Dessutom har jag tidigare varit beredd att flytta till ett jobb och nu har jag fått en anställning utan att ens söka. Vilken värld jag hamnat i!

Inte kan jag ""säga upp mig" och flytta utan att drabbas av en månads karens. Det ska kosta att följa sin planering. Jag blir nog kvar i huset ännu ett år verkar det som. Utan inflytande över mina egna angelägenheter. Livegen, maktlös och överkörd.

Om jag inte får ett annat jobb förstås. Vägen till frihet går genom arbete!

15 kommentarer:

Bagarberta sa...

Ja vilken värld...och saker och ting bara händer.

Du har alltså fått jobb i din egen kommun eller?

Ja man får väl säga grattis till jobbet då eller? Så nu vet du åtminstonde ett år framåt i tiden vad du gör och vars du bor?

Livet är märkligt...

Ulf sa...

Bagarberta;
Visst är det märkligt och samtidigt irriterande att jag inget får veta. AF gör som de vill med de arbetslösa :-(
Jo. Jag är anställd i Gävle kommun och ska vara på "snicken" (där jag är idag). Därmed vet jag ungefär vad jag ska göra och var jag ska bo det närmaste året. Om det inte sker ett under förstås.

Anonym sa...

Men, trodde både livegenskap och slaveri var förbjudet i Sverige! upptäcker att så inte är fallet... Men du får i all fall njuta av din takmålningar ett tag till ;)
Retstickan

liberum-weto sa...

Rätt åt dig! Du visade dig som duktig möbelmakare - klart kommunen ser sin chans. Var själv nära det kända "arbeit mach frei" arbetslägret i Polen förra veckan. Ved, grill och arbete --- mmh, nog finns likheter.

hondjuret sa...

Märkligt - men kanske ändå till det bästa?

Lilla Blå sa...

Nämen??? Vad fasen säger man? Ska jag sända över en virre som kvällströst?

Ulf sa...

retstickan;
livegen blir man om man hamnar i AFs klor. Det är bara namnet på herrarna som byts då och då.

liberum-weto;
tack för det du ;-) Visst är likheten slående :-)

hondjuret;
jag har varit på väg från huset under flera år men "hindrats" p g a arbete och sjukdom. I år skulle mitt "nya liv" starta. Å andra sidan så förbättras mitt ekonomiska läge av arbetet jag tilldelats. Bra eler dåligt vet jag inte. Det gäller bara att "gilla läget".

lilla blå;
skicka gärna en virre. jag behöver nog både den och en till :-)

Gilla sa...

Hej Ulf! Livet kan vara märkligt. Att du fått jobb utan att ens bli tillfrågad!? Men grattis i alla fall - då får ju flera kronor till i börsen så småningom om jag förstår rätt. Men svältlön är det ju hursomhelst.

Hälsningar Gilla (kommer och går)

Anonym sa...

Jag har inget att säga....jag är luttrad och ingenting förvånar mig längre.....förstår att det är tufft nu!

*tröstkram*

Nina

Ulf sa...

Gilla;
Hej och välkommen hem :-) Pengarna behövs och sysselsättningen är okej, tycker jag. Men visst är det märkligt så de gör? Å andra sidan visste de ingenting på "Farmen" heller utan de hade bara fått information om att kommunen ska anställa 100 stycken arbetslösa med hjälp av olika stödformer. Jag var en av dessa.

Ulf sa...

Nina;
Som arbetslös är man utan inflytande över planeringen av egna angelägenheter. Livegen, maktlös och överkörd. Det enda jag kan göra är att "gilla läget" och agera utifrån detta. Men det blir nog bra till slut.

Nina sa...

Men, så där får det ju inte gå till!

Inte när du inte är en "vanlig arbetssökande" utan har varit sjuk!

Det ska planeras utredas vad du kan göra och hur länge, i s a m r å d med dig, AF och Försnillningskassan!

Ser ut som om någon, som vanligt, inte bekymrat sig om att kolla befintliga uppgifter...suck!

Överklaga!
Eller, åtminstone ifrågasätt!

Anonym sa...

Jo jag vet Ulf. Jag sitter i samma situation på ett sätt. Jag blev av med min sjukpenning den 1 januari och om tre veckor är min A-kassa slut och jag står helt utan inkomst. Här finns inga jobb att söka och det hade inte hjälpt mig eftersom jag inte kan jobba pga av alla min fel och min värk. Men mot regeringen och FK är man maktlös.

*kram* från Nina

Ulf sa...

Nina;
Du har nog rätt. Jag har tjatat och tjatat om att jag ska flytta norrut när det dyker upp en lägenhet men ingen verkar lyssna (eller läsa). Å andra sidan så kan jag nog acceptera lappkastet p g a att det är en anställning med lön och jag får pula på och göra saker på mitt eget sätt i egen takt:-)

Ulf sa...

anonym *Nina*;
Men du är väl berättigad till att vara med i jobb- och utvecklingsgarantin när dina A-kassedagar är slut? Du har väl ansökt i alla fall? Även om det inte leder till jobb på kort sikt så ger det åtminstone lite pengar till grötsaltet.