06 mars 2008

Sixteen tons

You load sixteen tons and what do you get?
Another day older, closer to death.
Saint Peter, don't call me 'cause I can't go.
I owe my soul to the company store.

Att få en anställning från den första mars innebär att jag får ut runt 6.500 i aktivitetsersättning för februari istället för de förväntade 9 200 kronorna. Januari medförde en extra utgift på 2.200 för bilreparation. I februari blev det medicinen som kostade 1.500 extra. Sakta men säkert dräneras jag på pengar. Och så nu detta. 6.500 till bilskatt, mat, bensin och andra räkningar. Pengar som ska räcka från den 25 mars till den 25 april då första lönen betalas ut. Sex tusen femhundra kronor! Var ska jag ta't?

Redan nu lever jag mitt liv på alla fyra tyngd av en alltmer pressad ekonomi. Ibland får jag en känsla av att Någon inte är nöjd förrän jag ligger där fjättrad till händer och fötter med näsan i gyttjan så att Någon kan promenera torrskodd över leran på min rygg.

11 kommentarer:

Bagarberta sa...

Får jag ge dig ett förslag?


Gå till den här sidan och kolla.....
http://www.regeringen.se/sb/d/5627/a/55078

Ulf sa...

Bagarberta;
Tack! :-) Men...."Människor har i första hand ett eget ansvar för sitt liv. Det betyder att man själv måste försöka bidra till sin försörjning och andra behov innan man har rätt till bistånd. Den som är arbetsför är skyldig att söka arbete.

I princip har man inte rätt till ekonomiskt bistånd om man har pengar på banken eller andra tillgångar."

Särskilt detta "andra tillgångar" är intressant. Man ska vara utblottad först för bil och hus är väl "andra tillgångar"?

liberum-weto sa...

Den ekonomisk oberoende - är inte under kontroll.
Du skall inte behöva stå med mössan i hand. Du skall bara fylla i blanketten rätt, och blottlägga dig på kontoret nu. Det är andra tider nu.

Bagarberta sa...

Anonym liberum-weto sa... innestämmer med föregående...det kommer att bli lite jobb innan du kunnat presentera boendekostnad på huset men inte behöver du sälja varken bil eller hus. Det är andra tider nu även om dom tiderna inte heller är så roliga men nog tror jag du får en överlevnadsslant...

Det är ju bara tillfälligt med och sånt brukar göra allt lättare.

Kom igen!

Stella Sweden sa...

...oj då...här tänkte jag ge lite goda råd, hejarop o uppmuntran men ser att de goda råden redan är gedda...så då nöjer jag mig med ett hej o hoppas att det löser sig!

Ulf sa...

bagarberta och liberum-weto;
det är möjligt att tiderna förändrats men så länge det finns ärtsoppa, kålsoppa, löksoppa, potatis och bröd på bordet så ska jag överleva :-)

Jag ska nog klara även mars och april månader denna gång.

stella sweden;
Tack! Så fint du kursiverar kommentarerna :-)

Stella Sweden sa...

..Hahaa...jag är en fena även på att kurrsivera! Liksom jag är en jävel på att upphöja mig själv!
Ha en trevlig afton....löksoppa ÄR gott! Med tillhörande tjockt smörade ostmackor...på ljuvligt grovt hembakat valnötsbröd, liksom nykokt potatis som man mosar med grädde, salt o cayennepeppar!

Anonym sa...

Men man måste ju se det ur arbetsgivarens von oben-perspektiv; denne måste ju få betalt av sina kunder för sålda produkter och tjänster innan det kan bli fråga om att betala ut några löner. Till exempel, om fru civilingenjörskan påbörjar sitt arbete i januari utfår hon sin lön för detsamma i slutet av februari.
Själv får jag förstås i motsvarande situation lönen i mitten av januari, men det kan ju inte jämföras.

Anonym sa...

Det är andra tider men det är sämra tider och det funkar inte som ni tror. Jag står helt utan inkomst från 1 April och jag har stenkoll på vad som gäller och idag ska man vara frisk och rik....

Ulf får du minder för att du fått ett jobb?

Hoppas allt ordnar sig till slut i alla fall!

Nina

Ulf sa...

civ ing;
Bäste Civilingejör. Naturligtvis är det skillnad på "folk och folk". Det har jag den största förståelse för. Hur skulle världen se ut om alla behandlades på samma sätt? Då funnes ingen uppmuntran till de lägre stående varelserna att sträva efter livets goda. :-)

Ulf sa...

Nina;
Jag tror inte heller att det är lätt idag. Möter många människor på "farmen" som hamnat mellan stolarna innan de "räddas" med en anvisning. Det finns människor där som "är för sjuka för att arbeta och för friska för att vara sjuka". Jag tror att antalet har ökat den senaste tiden.

Ekonomiskt tjänar jag flera tusen på "jobbet". Det är sättet varpå jag fick en anställning som retar mig. Det blev ett lappkast i min tillvaro. Sysselsättningen är okej, tycker jag.