28 mars 2008

Tobago

År 1492 när Columbus kom till Amerika så fick han bla några torkade blad i gåva. Blad som indianerna krossade och rullade in i majsblad vilka de rökte med välbehag. Bladen som de torkade och rökte kallade de för tobago.

I Mississppiidalen har man funnit mer är 1000 år gamla pipor. Piprökning var en viktig religiös symbol och fredshandling för indianerna. Indianerna använde inte tobaken bara för piprökning utan gjorde också snus på den. Ramon Pané - en katolsk präst - såg indianska präster dra upp tobak i näsan genom ett gaffelformat rör. (Jag undrar om det enbart var tobak i det röret?).

Européer som bosatte sig i Västindien började odla tobak där. På 1600-talet började tobak odlas i Brasilien och i de Nordamerikanska kolonierna. Främst då i Virginia och Maryland. Både Viginia och Maryland är idag namn på tobakssorter. Råvaran - tobak - odlades i kolonierna och transporterades till hemlandet för vidare förädling.

1562 började den franske ambassadören i Lissabon - Jean Nicot - odla tobak. Han lärde senare det franska hovet att använda tobaken. Linné gav växten dess vetenskapliga namn - Nicotiana - efter Nicot och det ämne som gör rökaren beroende kallas nikotin.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för lektionen, nu vet jag att det är Jean Nicot jag är beroende av ;) *Skrattar*
Retstickan

Ulf sa...

Retstickan;
Den mannen har gjort många beroende. Han är som en enda drog, hela karln :-)

Anonym sa...

Ja vissa karlar är ju som en drog klart beroendeframkallande =P undra om dom är ättlingar...*skrattar*
Retstickan

Ulf sa...

retstickan;
min erfarenhet av män som en drog är obefintlig så den frågan om släktskapet får du nog försöka besvara själv. Men vill du berätta om dem så är jag idel öra :)