31 mars 2008

Klassisk kaffestund

Efter maten slog jag mig ner i fåtöljen med en kopp kaffe framför brasan som sprakade i kakelugnen. Eller rättare sagt det blev tre koppar med kaffe. Allt medan radions P2 stod för bakgrundsmusiken - en blandning av olika klassiska stycken. Vad som spelades vet jag inte, men musiken gjorde gott i sinnet och minde mig om de stunder, i en sedan länge förfluten tid, när jag försökte tränga in i den klassiska musikens värld. Mer än en gång under lyssnandet kom jag på mig med att tänka på hur "musikaliska" mina högtalare är och att de ännu efter trettio år låter bra i mina öron. Som dysmusisk och tondöv människa är jag egentligen inte rätt person att uttala mig om "musikalitet", men applåder låter som applåder och inte som regn på ett plåttak. Jag gillar den lite gammeldags varma ton som högtalarna sprider i rummet. De är helt enkelt lyssnarvänliga. Jag minns när jag lånade hem tre par högtalare för att jämföra dem sida vid sida "in situ". Ett par svensktillverkade, vars namn jag inte minns längre, ett par högtalare från Bose och ett par Spendor högtalare. Spendor blev mitt val.

Men nog felas det mig en rörförstärkare till min stereoanläggning?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så vackert! Mina gamla hederliga Audio Pro 4-40, "made in Sweden", gör också god tjänst efter 25 års användning. De hade den högsta verkningsgraden av alla testade högtalare i Stereo-HiFi-handboken 1980! Det enda ålderssymptomen är att plastmattorna som skyddade membramen på framsidan har disintegrerat och jag måste få tag på reservdelar.

Ulf sa...

civing;
Audio Pro är ett gammalt välrenommerat märke. Det var inga Audio Pro som jag hade i lägenheten, för jämförande test, då det begav sig. Vad det var för fabrikat kommer jag inte ihåg. Spendor har en urusel verkningsgrad (vill jag minnas) :-)