04 januari 2008

Soppgnäll

När jag klev utanför dörren i morse bestämde jag att det var köttsoppsväder. Svag men kall vind, en centimeter snö och två minusgrader. Typiskt väder för en köttsoppa. Soppor gillar jag men lagar alldeles för lite av dem. Jag inbillar mig att det kan bli förhållandevis billig mat som det går att laga stora mängder av. Dessutom är det ju mycket gott också! Ibland försöker jag verkligen vara "om mig och kring mig" på ett sätt som för tankarna till en "ordentlig gubbe". En ordentlig men lite irriterad och småsur gubbe.

När jag kom till ICA hade de varken högrev eller märgpipa. Inte ens en ynka liten nötbog hade de. Det var bara att sätta sig i bilen och köra ytterligare 5 kilometer till konsumaffär'n. Där fanns det kött till min soppa. Vad är det för ICA-affär som inte har ingredienser till den klassiska köttsoppan? Nu när jag får för mig att koka soppa en dag som denna. Då finns inte det viktiga köttet!

Ja, så är det att leva på landet. Konkurrensen sätts ur spel. Mat, bensin och bredband är betydligt dyrare än i stan. Men eftersom vi vill ha bredband, affärer och bensinstationer så är det bara att krypa till korset och öppna svinlädret. Nog ska jag vara lite otrogen och handla i stan när jag börjar pendla till veckan. Det svinigt dyra bredbandet kan jag inte göra något åt. GavleNet har monopol.

Så nu står jag här med 3 liter "köttsoppa" som nog borde kallas rotsaksoppa med kött. Men god blev den.

14 kommentarer:

liberum-weto sa...

Vi hade en flakisoppa på nyårsafton som uppskattades särskilt mycket av våra Vietnamesiska gäster -- fast de kryddade ju på extra, så om vi försökt smaka deras soppa hade våra gap sprutat eld.
När jag nu var på besök i fjollköping eller vad det nu är Ni kallar Stockholm, gjorde hustrun gurksoppa, vilket hennes kusin, på besök blev helförtjust i. Det går åt mycket soppa för att få allt rätt.

Ulf sa...

liberum-weto;
flakisoppa har jag ingen aning om vad det är för soppa. (får nog googla) Gurksoppa hgar jag ett svagt minne av att jag ätit vid något tillfälle för en evighet sedan. Hur den smakade minns jag däremot inte.

Fjollträsk, kanske? Är inte det ett påhittat ord av de uppdiktade "norrlänningarna" i någon tv-serie? Kan det vaqra Pistvakt? Nollåttor brukade väl stockholmare kallas förr? När jag var ung fanns det "klyktattare" dvs de hade Y i registreringsnumret på bilen.

Anonym sa...

Fjollträsk användes av Robert Gustavsson i Nile City. Eller möjligvis i manegen med Glenn Killing???
*JC*

Ulf sa...

JC;
Jag var tvungen att googla på "Fjollträsk" :-)

Fjollträsk (även Fjolleträsk), oftast en skämtsam lätt nedsättande benämning på Stockholm. Ordet spreds söderut kanske framför allt genom filmen Jägarna i mitten av 1990-talet. Även TV-serien Pistvakt - En vintersaga har gjort uttrycket populärt. Enligt Wikipedia.

uolo sa...

Tycker att det är svårt att hitta enklare köttbitar öht i butikerna. Tror inte att folk använder sånt så mycket numera. Och högreven kan ju vara lika dyr som entrecôte!
Märkligt

Ulf sa...

uolo;
Kan det vara så att folk inte kokar kött längre? Men högrev brukar gå att köpa billigare än vad jag köpte det för idag *vill jag minnas*. Det kostade 79 kr/kilot och jag tog vad jag hittade.

Civilingenjör P Johansson sa...

"Jägarna" såg jag på bio i Drammen, Norge. Dem hittar allt sin publik även där. Emellertid kommer jag inte ihåg något "Fjollträsk" eller den norska översättningen.

Fru civilingenjörskan brukar koka kött i timtal, så den traditionen lever åtm. i detta hushåll. Själv uppskattar jag grillade revbensspjäll, vilka är svåra att erhålla numera, åtm. här i Majorna. Billhälls erbjuder något liknande, men det är alltid ett vågspel att inhandla deras varor - de säljer som bekant med prissamen (förutvarande prislappen) som främsta argument.

Ulf sa...

Civilingenjör P Johansson;
Grillade revbensspjäll tror jag går att uppbringa här. Men märgpipa eller högrev förefaller inte tillhöra standardsortimentet. Åtminstone inte i hälften av de butiker som här finnes. Trevligt att läsa att fru civilingenjörskan upprätthåller både traditionerna och efterfrågan på kokkött. Hmm...vilket får min tanke att glida över till kokt dillkött. Det var det längesedan jag serverade den rätten. Kanske är det läge att göra en djupdykning bland recept och charkuterivaror?

Fjollträsk minns jag inte från Jägarna men vill minnas att uttrycket förekom i Pistvakt.

Anonym sa...

Uttrycket Fjollträsk användes av Killinggänget i *Manegen på Berns* i sketchen *Apache Indian*. Tror att det spelades in ett par år innan Pistvakt börjades sända...
*JC*

Ulf sa...

JC;
se där! Snart har vi hela historien bakom ordet "Fjollträsk" :-)

Anonym sa...

Hmmm...med klyktattare menade du mig då..."muttrar"...bor ju i Y-län även om jag är "o- märkt" från begynnelsen...
Retstickan

liberum-weto sa...

Det blev ut-redd soppa kring Fjollträsk. Hemma hos oss kokas även räkskal ur till fisksoppa. Kotlett eller karre blir av med ben som skall kokas -- och köttet bankas tunn så den dubblar sin bredd. Det finns en saluhall där special som kycklinglever, flaki och annat köpes. Hittar vi oxtunga äter barnen det med fötjusning tills ursprung uppdagas. Träffade f.ö. en svensk/kines i Fjollträsk igår(blev tek.dr i Luleå) som bekräftade att man nu helt slutat äta sibetkatten i Kanton -- så även i Kina förnyas matvanor.

Ulf sa...

Retstickan;
Nu för tiden saknar ju bilarna länsbokstav i registreringsnumret så det är ingen som ser att du är ringmärkt:-)

liberum-weto;
oxtunga vill jag minnas att jag gillade. Men det var längesedan. Visst förändras matvanorna och synen på maten. När jag var barn var kyckling "söndagsmiddag". Idag är kycklingfilé billig vardagsmat.

Egentligen är det ett väldigt slöseri att inte ta vara på alla möjligheter att utnyttja matvaror genom att t.ex. koka fonder på köttben. Förmodar att det handlar om förändrad levnadsstandard och "snabbmatens" intåg på marknaden.

Anonym sa...

Mmmm soppa är jättegott och äntligen någon som håller med mig om priserna. Hus är billigare men det är också allt och lönerna är lägre så det finns för och nackdelar. Tror jag ska göra en soppa idag....blev sugen :-)

*kram*

Nina