16 januari 2008

Dalastamp - lättbakat i stekpanna


Då intresset för Dalastamp förefaller vara på sin topp vid denna tid på året, publicerar jag härmed det recept jag följer vid bakningen av detta, bland mina närstående, så populära bröd.

Tidsåtgång: ca 45 min
2 msk hjorthornsalt
1 liter filmjölk
1,5 dl socker
2 tsk salt
ca 2,5 liter vetemjöl
margarin eller smör till pannan

Lägg hjorthornsaltet i en bunke och häll på lite av filmjölken så att det löser sig. Häll därefter i resten av mjölken, sockret och saltet. Rör ner mjölet. Kavla ut degen och ta ut kakor som är 2-3 mm tjocka och lika stora som den stekpanna de ska gräddas i. Lägg kakorna i en inte för het stekpanna. Grädda dem 1 - 2 minuter på varje sida. Låt svalna. Bred sedan på smör och njut.

Originalreceptet är hämtat från boken Matbröd utgiven av ICA förlaget år 1982.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Satingen nu blev jag hungrig

Oskar Gudéhn sa...

Tack för receptet. Har redan några brödkanter att gnaga på, men när de är slut blir det Dalastamp för hela slanten!

Anonym sa...

Ja vilken bra och lätt recept. Kan kanske tom jag lyckas med? :-)

Jag ska prova i alla fall.

Tack :-)

Nina

Anonym sa...

De påminner mig om min barndoms sladdkakor som mormor bakade... Undrar om recepten påminner om varann?

Maria sa...

Åh, minns inte hur många år sedan det var jag bakade såna senast. Mmmmmm nygräddade sådär så att smöret smälter på dom *hungrig*