30 december 2007

En doft av ammoniak


Det doftar svagt av ammoniak i köket. Naturligtvis blev det ett brödbak i stället för andra nyttigheter i dag. Denna söndag förmiddag när disken var avklarad och snabeldraken väntade troget i hallen för en promenad runt i hall och kök bakade jag istället och nu ligger det en trave med Dalastamp och väntar på att den något förkylde mellansonen ska dyka upp och dyka ner med näsan i högen. En doft av ammoniak kan kurera en igensatt näsa.

Förmodar att draken fortfarande väntar på mig. Får väl gå en sväng då.

10 kommentarer:

liberum-weto sa...

Det är inte så att du missuppfattat det här om att kvinnor när de ser en man i första hand tittar på baken?

Ulf sa...

liberum-weto;
aj sjuttsingen. Jag som trodde att de först tittade på degen och därpå på bagaren :)

Civilingenjör P Johansson sa...

Det ser gott ut. Är hr Ulf även kapabel att framställa tunnbröd, som är så välsmakande? Norra Gästrikland torde väl åtminstone befinna sig i utkanterna av tunnbrödsbältet.

Ulf sa...

Bäste civilingenjör;
tunnbröd bakas i bagarstugorna här i trakten. Tunnbröd är mycket gott. Tyvärr har jag aldrig dristat mig till att försöka baka tunnbröd. Har herr civilingenjören månne framställt detta eminenta bröd?

Civilingenjör P Johansson sa...

Nej, det har jag inte vågat. Då jag är van att följa instruktioner, försökte jag mig en gång för länge sedan, tillsammans med fru civilingenjörskan, på att baka en hönökaka. Resultatet liknade emellertid mest ett pizzaunderlag. Därför vågar jag mig icke på att försöka något ännu tunnare.
Men jag minns hur man i min barndom bakade tunnbröd i Dalarna. Numera importeras dessa från nedre Norrland!

stellapolaris sa...

Undras vem draken är?

Ulf sa...

Herr Civilingenjör;
jag har erfarit att tunnbrödsbakning är en konst som ska läras av någon i konsten kunnig. Därför har jag avstått från att försöka. Förmodligen ska tunnbröd också bakas i vedeldad bakugn under en hel dag, för att brödet ska uppfylla alla krav på att vara ett "riktigt" tunnbröd. Den bakugn som finnes på gården är i sådant skick att den icke lämpa sig för eldning. Än mindre bakning. Hönökaka som pizzaunderlägg? Kanske har herr Civilingenjören ett vinnande lokalt koncept där?

Ulf sa...

stella polaris;
draken är en i mitt hem nödvändig attiralj som vanligen står i vägen. Dock kan den vara svår att återfinna när den verkligen behövs i kampen mot dammråttorna. Vanligen tjudrar jag den i två hål i väggen varpå jag kan släpa den något motvillige och tjutande Snabeldraken runt genom kök och rum.

uolo sa...

Hmm... lite som tornedalsrieska kanske? http://hem.passagen.se/solovetski/brod.htm

Ulf sa...

uolo;
tack för länken :) Dalastampen jag bakar bakas på hjorthornssalt, filmjölk, socker, salt och vetemjöl. Kavlas ut till 3-4 mm tjocka kakor som gräddas i stekpanna på spisen.