05 oktober 2007

Igår om aftonen

Hur djävla korkad får man bli? Blodsockerfall! Jag vet ju att potatis, rotsaker och en biff knappast ger någon blodsockerstegring. Eller mycket lite i varje fall. Men slentrianmässigt klämmer jag i mig 5 enheter insulin före maten, trots att blodsockervärdet bara är 5,8. Det betalar jag senare för – när blodsockret snabbt sjunker till 2,2. Benen skakar när jag med lätt panik gräver fram druvsockret och klämmer i mig 4 bitar. Snabbt en tallrik yoghurt, müsli och två smörgåsar ovanpå druvsockret. Men inget insulin! Det tar 15 minuter innan skakningrna och känslan av att "dåna" lämnar kroppen. En timme senare är blodsockervärdet 11,3 och tröttheten i kroppen är förlamande. Varför tog jag inget insulin till nödmålet?

Jag har mig själv att skylla som inte är mer vaksam och anpassar doserna efter vad jag ska äta. Jag vet ju. Hur djävla korkad får man bli? Tydligen en hel del. Att jag inte lär mig. Är huvudet dumt får kroppen lida.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja så är det men det är jobbigt att alltid tänka. Jag förstår dig och de flesta slavar nog ibland fast de inte borde. Men du ska vara rädd om dig tycker jag.

*kram* från Nina

Bagarberta sa...

Verkar vara en hel vetenskap att ha koll på siffrorna och sköta sig. Undra hur jag ligger till? Borde kanske testa nån gång. Jag blir iallafall jättetrött direkt efter maten och alltid sugen på nått litet sött till kaffet.

Ulf sa...

*nina*
Tack för "kramen". Jag försöker "vara rädd om mig", men ibland går det slentrian i tillvaron. *ler*

*bagarberta*
Låg inte du lite högt när vi kollade? Du borde kanske kolla ditt långtidsblodsocker? 300.000 har diabetes och man tror att minst lika många har det utan att veta om det. Om jag minns rätt (?)

oskar gudéhn sa...

Att leva är att lära (kom inte på någon mer passande klycha).

Kan också rapportera om en vän som i somras totalt överdoserade sitt insulin p.g.a. att mätaren slutat fungera. Det kunde slutat mycket illa, men hon fick färdas till sjukhus och fick den hjälp som krävdes. Slutet gott, allting gott. Men lite inte blint till teknikens under...
/.o