29 december 2007

Katt och människa


Katten Oscar vet när människor ska dö. På det hem för gamla i Provence i Rhode Island där han bor har han minst 25 gånger i sitt tvååriga liv sökt upp patienter som ska dö och lagt sig hos dem. Oscar kryper bara upp i sängen hos de som är döende, berättar professor Joan Teno vid Brownuniversitetet. Han kommer alltid när patienten har ungefär två timmar kvar att leva och då brukar personalen kontakta familjen. Teno tror inte på spiritism. Hon tror att förklaringen är biokemisk, enligt New England of Medicine.
Källa: SVT-Text den 26 juli 2007


Någon katt har jag inte längre. Det är kanske lika bra det.

4 kommentarer:

Bagarberta sa...

Du är verkligen duktig på att hitta intressant artiklar. Tack för alltid bra att ha uppslag om man skulle få tunghäfta vid nån middagssittning. :-) -har ni hört om den där katten? eller -kistor i krita mot försurning?

eller så ...i östersund där...ska leta artikeln som stod i VK idag....vilken story! Återkommer.

liberum-weto sa...

Bäst du inte skaffar ny katt. Tänk på hur många gånger jag hade ca 2 timmar kvar - fast nu har jag överlevt två katter. Om det är biokemiskt som katten känner, bör väl doktorn fixa en gaskromatograf och hitta det katten känner. Minns professorn i Polen som berättade om gubben med pendel som hittade cancer före dem på sjukhuset. Vi har ju också hundar som luktar sig fram till cancer. Hundar, katter och gubbar med pendel bör ha bättre betalt.

uolo sa...

Jaha. Så nu ska jag vara rädd för katten oxå.
Katten här hemma är en enstöring, hatar oss människor men på senare tid så har han börjat lägga sig brevid oss i soffan. Är jag döende nu då?
:-(
Om inte annat kommer jag att missa nattbussen till jobbet snart om jag inte stänger dator!!!

Ulf sa...

bagarberta;
väl bekomme :-)

liberum-weto;
det blir ingen ny katt. Det kommer visserligen en svart-vit katt på besök då och då. När den slår sig ner här ska jag oroa mig :) Såg förresten ett program om hundar i England som luktade på urin och identifierade personer med prostatacancer. Bättre , snabbare och antagligen betydligt billigare än en gaskromatograf?

uolo;
det är bäst du ser upp med katten. Man kan aldrig veta... :-)