15 mars 2007

Tranor

Dagen började med att jag tog med kikaren och beskådade fåglarna ute på åkern. Bland de säkerligen mer än hundratalet svanarna fanns nu tranor. Tre tranor hade kommit idag! Våren är definitivt här. Förr när jag bodde i Köping så var ett vårtecken tofsvipornas ankomst. De senaste decennierna, när jag bott i Norrland, har det varit tranornas ankomst som signalerat vårens ankomst. Kanske för att de är så stora och lätta att upptäcka, eller för att de vissa år uppträtt i stort antal? Ibland har de varit ett hundratal som betat på åkrarna utanför huset men de senaste åren har de varit betydligt färre. En trana gör ingen vår, men bär förebud om att det kommer fler tranor. Så blir det säkert även denna gång. Förväntar mig att få se fler tranor här utanför de kommande dagarna.

Senare på förmiddagen packade jag in kikare och kamera i bilen samt for iväg och handlade lite nödvändigheter. Bland annat köpte jag ett kilo salta jordnötter för 25 kronor. Nötter sägs ju vara nyttigt för en diabetiker *ler*. På hemvägen stannade jag till nere på gamla E-4an och "knäppte" några kort på tranorna. I affären hade jag börjat få smärtor i buken och hemkommen tvingades jag ta en tablett mot värken. Dagens första tablett! Gick ut och satte mig på trappan men återvände in för att hämta kameran. Årets första fjäril hade uppenbarat sig för mina ögon. En nässelfjäril!

Noterade att det är många som gör som jag. De stannar bilen vid vägkanten och tittar en stund på fåglarna. Jag lade särskilt märke till en vit Audi, som först stannade nere på E-4an, och senare på vägen som passerar förbi utanför huset. En person med ett stativ, smög försiktigt fram mot fåglarna i skydd av ladan ute på åkern. En ornitolog tänkte jag, men när han återvände till bilen stannade han vid islandshästarna och satte ner sitt stativ. Det var en kamera han hade på stativet och inte en tubkikare. En fotograf alltså. Ja, ja, det kan ju ha varit en hippolog och en ornitolog som förenades i en fotograf. Människan har ju som bekant många strängar på sin lyra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du kunde väl lägga in lite foton här...vi vill ju också se tranor och fjäril :-)
Retstickan

Ulf sa...

Tyvärr har skaparna av Blogger inte gjort det möjligt att ladda upp bilder från Macintosh. Det krävs en PC med Windows, tror jag. De bilder jag laddat upp tidigare har jag laddat upp från en lånad PC.