30 mars 2007

Ciabatta

Jag såg att köpebrödet var slut, så jag bestämde mig för att sätta en deg och baka Ciabatta. Lite vatten, jäst, hälften av surdegen, salt, olivolja och en mjölblandning av Durumvete och Vetemjöl Special (40/60). Degen bearbetades i maskin och jäste ordentligt under 2 timmar. Det blev en seg och kladdig deg! Nu ligger de färdiggräddade bröden på avsvalning. Hoppas de blev goda. Ska prova dem senare i kväll tillsammans med ost och en kopp te.

Min yngste son berättade vid middagen idag, att han talat med sin storebror via MSN. Mellansonen är i New Orleans på en 3 veckors studieresa med skolan. Efter några dagar i New Orleans ska de resa vidare med buss genom den amerikanska södern och besöka arkitektskolor samt studera arkitekturen. Jag undrar om han har det bra, och ber att han inte ska vara lika ouppmärksam som förra året, när skolan var på studieresa till Portugal. Då blev han nerslagen och rånad på sin mobiltelefon en morgon. I USA misstänker jag att man inte bara riskerar att blir rånad. Man riskerar att bli skjuten också. Måtte de komma hem välbehållna. Det är många tankar som hinner fara genom skallen medan man bakar.

Yngste sonen ska "lana" i natt med en kamrat. Risken är överhängande att de äter upp allt brödet som "nattmackor". Egentligen borde jag sätta ytterligare en deg i kväll, om det ska finnas något bröd att äta i morgon. Den degen hade jag tänkt jäsa i långpanna, täcka med plast och sätta i kylen under natten så den får jäsa långsamt. Då kan jag få nybakat bröd till frukost! Just nu känns det som om jag inte orkar. Jag är trött, klockan är redan långt gången och det känns som att det blir för sent för mig.

2 kommentarer:

Bagarberta sa...

Ser ditt kök framför mig och kan nästan känna doften av chiabattorna :-)

Ulf sa...

Vetskapen om att du kan se mitt kök gjorde att jag diskade och röjde upp :-)
Brödet blev gott! Gillades av pojkarna! :-)