14 juli 2008

Procenten

Mitt kroppsfett är 14%. Jo då. Det stod ju på den där hemsidan så det är nog sant. Maldes jag ner till vildhundsfärs så skulle jag inte få kallas "mager färs". För mager färs innehåller väl endast 10% fett? Fet vildhund? Å andra sidan så sitter smaken i fettet, säger bonden. Bonden på Farmen som mest försörjt sig som plåtslagare och varit månskensbonde från födelsen. Han räds inte fett. Det syns förresten på omfånget också. Han har verkligen stoppat i sig av livets goda från det jorden givit.

Kanske kunde jag bli en korv? Korv kan ju innehålla vad som helst. Svintrynen och maskinurbenat kött. Ja, Gud vet vad? Till och med en vildhund kan kanske slinka med. Men nyckelhålsmärkt blir jag inte. Därtill är jag för fet. Får nog satsa på smaken istället. Om nu smaken sitter i fettet som bonden säger? Falukorv måste innehålla minst 40% kött för att få kallas för falukorv. Sedan finns det nyckelhålsmärkt falukorv och mager falukorv. Den innehåller nästan inget fett alls. Kanske bara 5% fett. 45% av innehållet i en falukorv är fett och kött. Vad är då resten? Potatismjöl? Benrester och andra smakämnen? Detta måste jag undersöka. Ja, inte för att jag äter falukorv. Inte särskilt ofta i varje fall. Äter jag falukorv så är det i form av sådan där gryta. En gryta vars namn jag inte ens kommer ihåg just nu. Börjar jag bli dement också? Alzheimers? När är det jag ska träffa läkaren nästa gång? Ska jag ta upp mitt sviktande minne eller ska jag strunta i det. Visst, jag minns nu. Jag ska ju inte träffa doktor Anders förrän till våren. Ingen fara alltså. Då har jag säkert glömt att jag ska fråga om Alzheimers och glömska. Så det är lugna puckar som sakta glider över isen. "Den gliiiider in i mål!". Men jag har glömt vilken hockeylandskamp det var där pucken gled in i mål. Säkert en viktig match i svensk ishockeyhistoria. Inte minns jag vem referenten var heller. Han som skrek så hysteriskt för att en puck gled in i mål.

Nu har jag glömt vad det var jag skulle skriva om också. Jag minns att jag hade en tanke - en röd tråd - när jag började skriva. Nu har jag tappat tråden. Sålt smöret och tappat pengarna. Glömt hela mitt storstilade upplägg. Fan också. Jag ska nog prata med doktor Anders om glömska i alla fall. Om jag kommer ihåg det.

Nu tar jag mig en kanna kaffe till och gör mig klar att möta ännu en dag. Månntro det händer något spännande idag? Kommer jag, att med solsken i blick och spänstiga steg, släpa gräsklipparen fram och åter över gräsmattan? Eller blir det regnet som kommer till min undsättning och befrielse? Mot kaffet! Det har jag inte glömt i alla fall.

8 kommentarer:

Gubben sa...

Tack för trivsam läsning så här på morgonkulan!
Glömskan kan i alla fall inte relateras till någon fetthalt - såvida inte hjärnan har sitt eget lilla BMI...

Bagarberta sa...

Du skriver helt underbart! Känner jag igen mig? Jamen något. Bullens pilsnerkorvs innehållsförteckning är tydlig. Men god iallafall.

Dagens tips: sommarprataren idag kl. 13.00 är en kvinna som du läst en bok av...vill jag minnas...Åsa Nilsonne. Nu gäller det bara att komma ihåg kl. 13.00 och P1 :-)

Rutan sa...

Lennart Hyland, om jag minns rätt. Svar från en med mycket smak.

Ulf sa...

gubben;
Skoj om du gillade det :-) Hjärnans BMI? Är inte det de kallar för IQ?;)

Ulf sa...

bagarberta;
Tack. Jag glömde naturligtvis Åsa Nilsonnes program. Men jag har ju boken "Vem bestämmer i ditt liv" :-)

Ulf sa...

rutan;
Var det Hyland? Ja, du bör ju veta :-)Vad smakar du? ;)

Loll sa...

Jag kan berätta att hon (Åsa) berättade sin glädje över att hjärnan visst producerar nya celler, vilket man inte trodde förut. Det är jag också glad över, även om jag inte tycker att det alltid känns så...
Den kanske producerar allt utom nya minnesceller?

Ulf sa...

loll;
Tack för upplysningen om innehållet i sommarprogrammet. Ska försöka lyssna på det i efterhand. Att hjärnan kan producera nya celler tycker jag mig ha läst/hört tidigare. Dessutom kan den genom träning skapa "nya vägar/nervbanor" förbi skadade delar som kan göra det möjligt för afatiker att börja tala igen. Kanske inte som tidigare men ändå något. Jag tror att hjärnan måste "hållas i trim" så jag får väl helt enkelt lägga mig i hårdträning :-)