17 juli 2008

Harissa

Det fanns en tid när jag sökte Harissa utan att finna någon. Då och då brukade jag kika efter kryddblandningen men så här långt utan framgång. Under mitt senaste besök i stan slank jag in på ÖB för att köpa Ki-Akut till bilen. Den var slut så jag tog min varukorg och fyllde på med tvätt- och diskmedel. Av en händelse hamnade jag framför en hylla med kryddor och plockade åt mig en 200 gr burk med oregano. Där, längre ner mot golvet, fick jag syn på en plastpåse med en libanesisk kryddblandning och strax bredvid låg några påsar märkta: Harissa.

Utan tvekan plockade jag ner två påsar i korgen. Dags att leta reda på Ejas bok med nordafrikansk mat. Undrar vad Tora Holm har för recept med Harissa?

4 kommentarer:

Flavia sa...

Gör din egen Harissa

Harissa
Ingredienser: 4 portioner
2 rostade, skalade och urkärnade röda paprikor
2-5 röda rostade, urkärnade och finhackade mediumstarka chilifrukter
2 vitlöksklyftor finhackade
1,5 tsk hel spiskummin eller 0,5-1 tsk mald
0,5 tsk korianderfrö
2 msk olivolja
Salt

Ulf sa...

flavia;
Tack :-)

Rutan sa...

Vad har man Harissa till?

Ulf sa...

rutan;
Jag har bestämt mig för att betrakta harissa som den indiska curryn dvs en kryddblandning med varierande innehåll men byggd på chili och kummin (spiskummin). Den kan tydligen användas till allt och på olika sätt! Jag har lagat Chicken Harissa och sökte ursprungligen harissa till en Afrikansk gryta. De finns de som strör den över maten, använder den i grytor, köttfärssås och istället för hummus. Ja allt!