10 maj 2008

Existensminimum

Existensminimum anses vara det belopp som en person måste ha för att uppnå "skälig levnadsnivå". Det innebär en fastställd nettosumma per månad, som ska räcka till mat, kläder, TV-apparat mm på låg kostnadsnivå men "skäligt". Däremot inget "lyx" som resor, bil mm. Summan var 2006 drygt 4000 kronor per månad för ensamstående. Dessutom tillkommer en summa för boendet beroende på vad det kostar i det individuella fallet. Kostnader för barn under 18 år tillkommer också.

Denna beräkning används i samband med försörjningsstöd, den som inte har inkomst för att nå upp till existensminimum får bidrag för att fylla upp, på vissa villkor, bland annat att vederbörande inte har tillgångar. Beräkningen används också i samband med skulder, den som har svårt att betala skulder, får åtminstone behålla existensminimum. Detta begrepp finns för att undvika "riktig fattigdom", som man inte vill ha i Sverige och många andra länder.


Källa: Wikipedia

4 kommentarer:

**XENA** sa...

Ja detta minimum är verkligen ett minimum..
Som bliven sjukpensionär väldigt tidigt (var då 27 år) så blir det inte att unna sig ngt och tack gode gud( om han finns ) för seccondhand.

Men man tar sig runt iaf. SKulle dock vilja se politiker klara sig ett halvår med exictensminimum..
Det kunde dom köra som *såpa* på tv.
Typ.. Dagens avsnitt.. Komunalrådet bryter ihop då det blev falukorv IGEN.

Hittade hit via StellaSweden

Xena

Ulf sa...

**xena**;
Välkommen! :-)
Håller med om att "andrahandsaffärer" är en lisa för en tunn plånbok. En såpa om politiker som får leva på existensminimum - vilken bra idé. *ler*

helgonblomma sa...

dessvärre lär du inte hitta många politiker som ens skulle förstå vitsen, speciellt INTE i den nuvarande regeringen (där det ju är "självklart att ha en månadslön på banken" - FAN ta dem ... ) ...

//dock själv politiskt aktiv ...

Ulf sa...

helgonblomma;
Det var väl Ann Wibble som sa; "en årslön på banken har väl alla?"

Du har nog rätt om våra folkvalda. De saknar inlevelseförmåga *suck*