25 mars 2008

Nicotiana tabacum

"Tobak är kommen från Amerika: en narcotisk och giftig ört, genom wanan blifwit bruklig, och nyttjas nu kring hela werlden: wilde folkslag förgifta sina pilar med Tobaksolja: katter dödas af samma olja i munnen struken. Tobaksrökning kom först från Florida i bruk uti Europa genom J. Nicot. 1560. Skadar dem som äro magre och ha swagt minne; gagnar de feta, och dem som ha flussar, tandwärk och förstoppning."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

Källa: Den virtuella floran

Så ni ungdomar, tag varning av Carl Fredrik Hoffbergs ord och hänge Er icke åt tobaksbrukets fördärveliga last! Vi andra äro redan förlorade och ägna oss fortsatt åt allehanda förlustelser med Nicotiana tabacum.

7 kommentarer:

liberum-weto sa...

Gagnar det feta! Inte illa noterat.
Nu börjar dock kineser bli feta även om de röker som ...var tredje bloss i världen sker i Kina - och det ingår inte i CO2 beräkningarna.
Jag tackar för din varning, som jag spar på/med

hondjuret sa...

Aj då! Jag som är både smal och utrustad med svagt minne...

Ulf sa...

hondjuret;
Aj då. Du lever farligt :-)

Bagarberta sa...

På väg in på en loppis igår, fick jag väja förbi två småkillar som stod och rökte. Dom hade knappt lärt sig att hålla cigaretten vettigt och stod där och kappdrog. Jag kunde inte låta bli att säga till dom -"lägg av och försök lära er, det är så jädra svårt att sluta sen." Den ena killen sa -"jag har försökt sluta" .Jag kontrade med "ja, det blir inte lättare sen, det är ett djävulskt beroende." å så gick jag.

Man kan ju alltid hoppas...

Ulf sa...

bagarberta;
Vem är langaren? Ja, hoppas kan man ju alltid göra. Särskilt som nikotin anses vara mer beroendeframkallande än heroin. En klen tröst är väl att många slutar i 30-års åldern. Förståndet hinner kanske ikapp dem då? Vissa andra hinner det aldrig ikapp.

Lilla Blå sa...

Oj, hur ska jag tackla detta? Jag, ickerökaren, som njuter av en cigarr då och då...? ;-)

Ulf sa...

lilla blå;
Är du säker på att du är en "icke-rökare"? Äh..fortsätt med tjärdoftande whiskey och en feting då och då. Det är upplyftande att känna sig en smula depraverad då och då. :-)