12 januari 2008

Lösdrivare

"Some get six months, some get a solid year.
But me and my buddy, we got lifetime over here"

- Robert Pete Williams -

Vilket är det bakomliggande syftet med att sätta människor i olika former av "arbetsmarknadsåtgärder"? Jag vet faktiskt inte. För egen del kan jag ju inse att det kan vara bra för mig att "prova på" att arbeta för att förstå hur mycket eller hur lite arbete jag klarar av efter sjukdom och operation. En arbetsträning helt enkelt. Men för många andra på farmen är det bara en inlåsning i ett system av åtgärder som inte leder till arbete. Inte söker de arbetslösa fler arbeten när de deltar i åtgärder. Åtgärden blir ett "arbete" i sig. Åtgärd följer på åtgärd. Dagarna fylls av okvalificerad sysselsättning som till sitt innehåll är ganska meningslösa.

Kommunen får inte konkurrera med andra aktörer på "marknaden" vilket ställer stora krav på arbetsledningen (the Captain). Eller mod att stå emot och våga tänja på reglerna i ett hierarkiskt system där "tradition och skräck" styr verksamheten. Nu har jag stått en vecka och tillverkat häckar. Häckar som ska fyllas med ved som huggits på kommunens mark. Ved som ställs ut på kommunens grillplatser. Det kan ju vara "samhällsnyttigt" men för den enskilde föga utvecklande. I synnerhet som the Captain inte bryr sig, eller inte vågar, ta hänsyn till den samlade kompetens som alla 50 - 60 åringar på farmen besitter.

Jag undrar om inte syftet med åtgärderna helt enkelt är att bestraffa folk som är arbetslösa? "De ska djävlar i min själ inte gå hemma på vedbacken och sprätta i vitböxen, medan alla andra sliter häcken av sig för brödfödans skull". Så tycks politikerna ha tänkt när lagen om lösdriveri skrevs om i modern version. Men jag kan erbjuda mig att byta med vilken heltidsanställd politiker som helst. Eller vilken anständig mänska som helst som har ett avlönat arbete. Tills dess så får jag väl fortsätta att klyva, kapa och spika, fila på kedjorna samt fundera vidare på hur jag ska lyckas rymma från kommunens egen Parchman Farm.

11 kommentarer:

liberum-weto sa...

Ju fler i verksamhet - dess mer jobb för verksamhetschef m.fl. -- mer makt - mer lön.
Det är ditt Pnr som de behöver - fundera inte över att det skulle vara avsett för dig --- Var kan jag hämta ved?

Ulf sa...

liberum-weto;
det är klart att det finns ett egenintresse från kommun och tjänstemän i frågan också.
Ved kan hämtas på farmen. Det är bara att ta med en lastbil med kran. Varje häck rymmer 1 kubikmeter ved :)
Alternativet är väl att skaffa en fritidskarta med kommunens grillplatser utmärkta. En kombinerad rund- och vedtur m a o :-)

uolo sa...

Men du... det kan ju bli en bok sen "Flykten från kommunens arbetsläger" Storsäljare. Filmatiserad. Och du behöver inte jobba :-)

Ulf sa...

uolo;
vilken idé!!! *asg*

Paradigm sa...

Vore bättre med medborgarlön. Med tanke på all byråkrati det skulle spara kanske det till och med skulle bli billigare.

Ulf sa...

paradigm;
medborgarlön kanske vore vettig en lösning? I synnerhet om det blir billigare. För att inte tala om all kreativitet och uppfinningsrikedom medborgarlön kanske skulle ge upphov till.

liberum-weto sa...

Medborgarlön och gratis bussar anser nationalekonomen Liberum-weto är goda och bra ideer.
Uolos:s ide var också bra.
Det är ett kreativt lägermöte.

Ulf sa...

liberum-weto;
Gratisbussar finns infört i Ockelbo sedan många år. De kallas för "Kuxabussarna". Det är bara att kliva på bussen och åka med. :-)
Tyvärr går de endast lokalt inom kommunen.

Charlotte sa...

Wow, hade ingen aning om att det finns gratisbussar i en svensk kommun! Så progressivt har jag aldrig ens tänkt. Annars är jag sedan länge övertygad om att medborgarlön vore bra.
"Lösdriverilagen omskriven i modern tappning", ja för fan, precis så är det ju! På pricken.

uolo sa...

Övertorneå kommun kör oxå gratisbuss för invånarna!

Ulf sa...

uolo;
hänger Övertorneås gratisbussar samman med striden om gatlyset? Eller var det gratis innan också?