20 januari 2008

Sladdkaka & Dalastamp

Irrhönan skrev i en kommentar om mormors "sladdkakor". Jag har försökt ta reda på vad sladdkakor är för bröd. Såvitt jag kan förstå så är det ett ångermanländskt bröd som bl.a. säljs på julmarknader i Ångermanland. Hos Wikipedia omnämns ett traditionellt ångermanländskt bröd som kallas för halvtjockkakor. Det bakas som tunnbröd men kavlas inte ut lika tunt. Degen innehåller fett och sirap till skillnad från tunnbröd som är osötat. Kakan gräddas en kort stund så den förblir mjuk. Degen kan kryddas med anis och fänkål.

Tunna, mjuka kakor förekommer i de flesta landskap. Mjölsorterna varierar mellan landskapen. I Dalarna och Värmland kallas de lefsor och bakas av rågsikt. I Norrbottens mjuka rieskor ingår kornmjöl och i de bohusländska Hönökakorna används vetemjöl.

Något recept på sladdkakor har jag inte funnit. Varken hos ICA-kuriren eller hos Tasteline. Så frågan om brödet är "besläktat" med Dalastamp är fortfarande obesvarad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska fråga om mamma har mormors recept liggande nånstans. Åh, jag blev så himla sugen på sladdkakor nu!!! Nästan så sugen att jag skulle kunna baka dalastamp... ;-)

Maria sa...

Klådda! Du glömde att nämna klådda.
I tornedalen äter man reiska, sen blir det Klådda när man passerar språkgränsen och klåddan är vit.

Ulf sa...

irrhönan;
då får vi kanske utrett vad sladdkaka är för bröd? :-)

uolo;
jo. jag glömde klåddan. F'låt :-)

Anonym sa...

Det här blir ju rena kultur- och språklektionen.

Läste precis att det heter lefsor i Norge, fast då med potatis i.

Anonym sa...

Får jag bjuda på ett recept med skrabbeluckor?

Anonym sa...

Jag känner mig bak-om --- fast hönökaka vet jag ju vad det är.

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sladdkakor

Där jag har lagt in min farmor Gretas recept, från Kramfors-trakten. Bakar det någon gång emellanåt och det blir som alltid lyckat!

skickar även med det här:

Detta är en halv sats, prova med det till att börja med:

1/2 l filmjölk

12 dl. rågsikt

drygt 2 dl. sirap

2 tsk hjorthornssalt

2 tsk salt

l/2 msk stött anis


Rågsikt till utbaket av varje kaka.

Allt blandas (blir en smetig deg), kavlas med en naggad kavel till tunna
kakor. Grädda i en tjockbottnad stekpanna (gjutjärn). Pannan skall EJ smörjas utan bara ha lite mjöl i
botten och mjölade kakor. Grädda UTAN LOCK på relativt hög värme (dock ej max). ca 1 minut
på varje sida, sedan vändes. Skall bli lite bruna.

Ulf sa...

Per, Umeå;
Tack för recepten. Både på den halva satsen och länken till din farmors kaka på Wiki.