25 december 2007

Juldag

Nu när juldagslunchen är avklarad och risgrynsgröten lagt sig till ro är det kanske läge att försöka sammanfatta julfirandet. Det var ett stillsamt och litet firande som ägde rum här. Den enda kontroversen uppstod när den yngste sonen insåg att det inte skulle bli en traditionell gran utan en mer "konstnärligt" skapad julsymbol i salen. Han stred så för sin sak, trots numerärt underläge, att det slutade med att det till slut blev två "granar". En i varsitt hörn av salen. En för de "moderna" och en för anhängarna av "traditioner". Jag lade mig inte i debaclet utan ägnade mig åt köket och julmaten. Jag är en vis man ibland.

På julbordet fanns rödbetor, gurka, oliver, sparris, fyra sorters sill, pepparlax med "gishmojs", fyra ostar, fyra sorters bröd, olika sorters kex, leverpastej, tysk salami, Munsökorv, köttbullar, prinskorv, skinka, kokt potatis och finsk kålrotslåda. Till detta dracks det julmust, öl och snaps. Ett litet julbord i all enkelhet för en liten samling med människor.

Den finska kålrotslådan smakade alla på, Den yngste sonen tyckte visserligen att t o m rotmos var bättre men sammanfattningsvis blev omdömet från juryn: "Intressant smak men konsistensen... det är nog mat för tandlösa finnar" :-) Jag kommer knappast att göra den fler gånger.

Julklappsutdelningen skedde som vanligt framför den sprakande kakelugnen. Jo då. Jag hade varit snäll under året så jag fick flera julklappar. Bl. a. en LP-skiva med tidiga inspelningar av Miles Davis med Charlie Parker, Max Roach m fl. "beboppers". På natten när jag sov diskade yngste sonen hela julaftonens disk i hemlighet. Ibland förvånar den gossen mig storligen :-)

6 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Fina presenter du fick!:)

uolo sa...

Tandlösa finnar var en bra sammanfattning hahahahaha

Bagarberta sa...

Jag är på din yngste sons lag...gran.

Den andra var nog intressant men fin njaää...tycker mig känna igen gamla blommor som åkt ut ur huset :-)Installation igen eller?

Yngste sonen vet vad du blir glad utav. Fin julklapp du fick av honom.

Anonym sa...

Oj jag ska genast visa sonen din blogg...särskilt de sista raderna..:-))

Anonym sa...

*S* lyckades igen att inte lämna signatur...*S*
Retstickan

Ulf sa...

Retstickan,
Gör det och köp honom en egen diskborste också :-)