
Nu har jag gjort lingonsylt för första gången i mitt liv. Inte visste jag att det var så lätt! Lingonen var snabbt plockade. Det var bara att hämta in en påse ur frysen i brygghuset. Ner med dem i en kastrull och sedan fick 1,5 liter lingon koka mycket stillsamt under 15 minuter. Sedan rörde jag ner 6 dl socker och lät allt svalna. Kalla diskade syltburkar fyllde jag med sylten. Nu kan burkarna exporteras till Stockholm i helgen.
Lingonsylt är gott! Kanske kan jag göra lingonsylt som passar en diabetiker också? Undrar vilka proportionerna blir om jag ersätter sockret med sötningsmedel? Tror det ska vara mindre sötningsmedel än socker, men hur lite ska det vara? Lingonsylt är svinigt gott till potatis och till havregrynsgröt!
10 kommentarer:
Visste väl att du var en rejäl karl, det SKA vara lingonsylt till havregrynsgröten. Inte blåbär o jordgubbar som en viss Österbottniska försöker trumfa i mig. :)
Bodenbo
*skrattar* Blåbär och jordgubbar??? De äter mycket underliga saker i Österbotten. Hälsa! *ler*
Äter VI konstiga saker??? Jag säger bara SURSTRÖMMING och PALT!!*S*
*Österbottniskan*
Surströmming och palt låter som himmelska delikatesser i mina öron jfrt med havregrynsgröt och jordgubbar. Eller vältuggad kavring med grädde :)
Svinigt gott??? låter som du umgåtts med ungdomar ett bra tag i sommar :-)
*bagarberta*
Umgåtts med är kanske "fel" ord? Men har ju haft dem i huset hela sommaren så ett och annat uttryck kanhända fastnade :-)
Gröt ska serveras med hallonsylt eller med svartvinbärsylt...
*JC*
*jc*
Min morfar brukade gröpa ett hål i mitten på gröten. Där la han en rejäl smörklick :-). Men det SKA vara LINGONSYLT till havregrynsgröt!
Havregrynsgröt med blåbär eller hallon direkt ur frysen. DET är svinigt gott och nyttigt! :-)
Lingonsylt äter jag till köttbullar eller kållåda.
*Österbottniskan*
*österbottniskan*
Lingonsylt passar till ALLT särskilt till havregrynsgröt och annan "husmanskost!:-) Ger mig tusan på att det passar utmärkt till bruna bönor och fläsk också *ler*
Skicka en kommentar