05 juli 2007

Täysjyvä

Idag har det verkligen varit en hemsk dag. Högt blodsocker och en trötthet som inte vill lämna kroppen. Jag vet inte om tröttheten beror på blodsockervärdet eller om den kommer sig av att jag "grubblat" över hur framtiden ska bli. Inte försvann tröttheten trots att jag sov en stund på förmiddagen. Men den lättade något.

Eftermiddagen har mest gått åt till att undersöka om det finns hus och lägenheter i passande lägen och prisklasser. Ju mer jag surfade runt på Hemnets hemsida desto längre mot norr kom jag. När jag nått trakten av Piteå så gav jag upp. Det är inte helt lätt att hitta rätt boende men utbudet av billiga hus är stort i "oattraktiva" lägen. Många hus är "renoveringsobjekt" lite vid sidan av allfarvägen. Sådana hus går fetbort. Men det finns många "intressanta" hus i Höga kustenområdet. Än fler i närheten av Kramfors.

De hus jag minns bäst just nu är det lilla huset i Resele, ett litet billigt hus i Banafjäl, ett litet hus i Hällnäs och en fd. församlingslokal(?) i Håknäs. Husen i Resele, Banafjäl och Hällnäs är små enplans villor med källare som passar en liten skrynklig gubbe under hans sista år. Det lilla moderna huset i Banafjäl kostar dessutom bara 120 tkr! 5 tkr mindre än huset i Resele! *ler* Men huset i Hällnäs har en nyinstallerad pelletspanna!

Det mest spännande huset är nog församlingslokalen i Håknäs, Nordmaling. Ett hus med möjligheter för den "kreative". Dessutom renoverades det för 25 år sedan och ser "asbra" ut invändigt. Åtminstone på fotografierna. Men kräver ombyggnad av kök och byggnation av badrum samt tvättstuga om det ska fungera som privatbostad.

I den mån driftskostnaden är känd verkar de flesta småhusen ha en driftskostnad på 30 – 35 tusen om året. Då infinnner sig frågan om jag har råd med att bo i ett hus? En 2-rums insatslägenhet i Holmsund kostar 80.000 kr och månadsavgiften är 2.887 kr. Exkl hushållsel. Att hyra en lägenhet är generellt dyrare per månad. Men, men...har jag råd att bo?

Danske bolån erbjuder en enkel "omvänd boendekalkyl" där man ska skriva in den månadskostnad man vill betala (3.500 kr), inkomst och kontantinsats. Oavsett vad jag skrev så medgav inte ekonomin köp av eget boende. Det kvittade om jag tjänade 13.000 eller 20.000 i månaden. Det kvittade om jag lade 15.000 eller 150.000 i kontantinsats. Jag har inte råd med eget boende! Å andra sidan så uppfyllde jag de ekonomiska villkoren för att få hyra önskade 2-rumslägenheter i Hudiksvall. Trots att jag angav 13.000 som inkomst. Hyra har jag råd med, men köpa bostad har jag inte råd med. Enligt Danske Bolån.

Jag gjorde också en boendekalkyl hos Handelsbanken på ett hus som kostade 175.000. Minns jag rätt så skulle boendekostnaden bli 3.064 i månaden om jag lånade 90% av priset. Men jag har väl inte råd...suck.

Nu ska jag grubbla vidare över en pizza. Täysjyväpizza!

9 kommentarer:

Bagarberta sa...

Hällnäs där är jag född och åker förbi ibland. Har släkt som bor ändå längre bort men vet iallafall att närmaste affär är i Vindeln och det är väl kanske 2 mil enkel väg. Sånt måste du kolla vars man handlar käk och om det går buss förbi. Bara utifall att...och om det finns "swiarr´n" små blodsugande flygfän som inte går att skydda sig mot.

Mycket att tänka på.

Anonym sa...

Täysjyväpizza??? *S* Någon måtta på nyttigheter får det väl vara!! *tycker* Pizza ska vara äckligt fet, drypande och onyttig...så man blir däst och trött, och inte orkar göra ett dugg efteråt. Så ska man äta direkt ur pizzakartongen med fingrarna, så slipper man disken! Om man nu inte är en konstig en som finner njutning i att stå med händerna i diskbaljan! *Leeeer*

Österbottniskan

Ulf sa...

'bagarberta'
Är "svian" värre i Hällnäs än på andra ställen? Buss? Vad är det? Hmm.. låter som om Hällnäs är ett ställe som Gud glömt.

Ulf sa...

'österbottniskan'
förstod nog att du skulle vakna till liv av rubriken *skrattar* Tack för lektionen i konsten att äta en pizza. Ska träna så jag kan äta på Österbottiskt vis *ler* Men pizzan var OK. Mozarella och pesto. Disken är ett ständigt återkommande "glädjeämne" här i huset. Jag borde ha diskmaskin!

Anonym sa...

Du ska skaffa dig en liknande diskmaskin som jag har...en allround..som man kan klappa på rumpan också! *S*

Österbottniskan

Ulf sa...

*skrattar*
Sådana har jag haft. De fräser oftast om man klappar dem på rumpan.

Anonym sa...

Hmmm....måste vara dålig jordning...fräsandet brukar kallas kortslutning *upplyser*

Österbottniskan

Ulf sa...

*skrattar*
Tänk vad jag lärt idag *ler* Äta pizza på österbottniskt vis och att "fräs" är lika med kortslutning *skrattar*

Bagarberta sa...

Inte vet jag om Swiarr´n som finns kring forsande vatten typ Vindelälven är värre än på andra ställen men den är grym.